| De 10 meest gemaakte fouten bij de inrichting van jouw interieur
interieurarchitectuur, interieurontwerp, interieur, keuken, meubelen, dressing, decoratie, tapijten, gordijnen, Keerbergen, Summum interiors, binnenhuisarchitect, inrichting,
982
post-template-default,single,single-post,postid-982,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

De 10 meest gemaakte fouten bij de inrichting van jouw interieur

De 10 meest gemaakte fouten bij de inrichting van jouw interieur

Enkele kleine ingrepen kunnen jouw interieur helemaal veranderen.  Weten welke ingrepen je juist wel moet toepassen kan jouw benepen en chaotisch interieur veranderen in een interieur dat ruim, georganiseerd en rust uitstraalt…

Wil jij weten wat de 10 meest gemaakt fouten zijn bij het inrichten van jouw interieur en hoe je die kan oplossen?   Blijf dan zeker lezen…

1.  Te veel meubelen en decoratie artikelen

Er is niet veel nodig om een goed ontworpen en doordachte ruimte om te toveren in een marktplaats van allerlei meubels en accessoires waar je amper nog de muren ziet staan, laat staan dat je door de ruimte kan bewegen…

Jouw meubilair moet in de eerste plaats in de ruimte passen en moet bovendien functioneel zijn en gebruikt worden!  Zorg dat er voldoende plaats over blijft om te bewegen en dat er geen obstakels doorgang(en) blokkeren!

Bij de meeste mensen is het een kwestie van vergaren van te veel meubilair (erfstukken, koopjes,…) maar soms kan het ook de plaats zijn waar een meubel staat.

Pleit jij schuldig??  Verplaats of neem 1 stuk meubel weg en kijk of dit helpt…  nog niet voldoende?  Verwijder meerdere meubelen tot je de rust in de ruimte gevonden hebt.

Je zult versteld staan van het het resultaat!  Te veel meubelen in een ruimte maakt de ruimte niet alleen kleiner maar ook moeilijk om in rond te lopen.  Deze tip is zeker belangrijk wanneer je je huis probeert te verkopen omdat het een verkeerd beeld geeft aan de mogelijke kopers.

2.  Toch proberen om die ene zetel, tafel, kast in een ruimte te wringen die niet past…

Net zoals die skinny jeans die eigenlijk net iets te strak zit…   maar toch probeer je om jezelf er in te wringen en de hele dag ongemakkelijk rond te lopen.    Of die veel te brede broek die je er slonzig doet uitzien…

Wel, dit geldt ook voor jouw interieur…   Te kleine meubelen in een ruimte zal jouw interieur meer laten lijken op een poppenhuis,  anderzijds, te grote meubelen zullen er voor zorgen dat de harmonie en rust in jouw interieur verdwijnt en bovendien een verkrampt gevoel geven.

De essentiële factor voor een goede interieur inrichting is evenwicht!  Elk meubel die je plaatst moet perfect in de ruimte staan. Niet te veel en niet te weinig, niet te groot en niet te klein…

Tip:  vooraleer je je meubels (ver)plaatst of nieuw aankoopt, neem afmetingen van zowel de ruimte als de meubelen (hoogte, breedte en diepte) en teken dit uit op een blad papier.  Hou zeker rekening met doorgangen naar andere ruimtes.   Wanneer je dit niet doet, kan die ene aankoop een “dure” vergissing worden!

3.  Verzamelen van allerlei prullen

Wanneer we over aankleding en accessoires spreken geldt maar 1 regel:  LESS IS MORE.  Ook hier is de kunst om alles in evenwicht te houden en een gevoel van eenheid, rust, flow en beweging te creëren.

Te veel prullen in de ruimte zorgt voor te veel afleiding, wanorde en dus een onrustig gevoel.  Ook hier kan je makkelijk enkele zaken wegnemen en kijken wat dit geeft.

Tip:  verdeel wat je hebt in 3 categorieën:

 • dingen die je belangrijk vind
 • dingen die je nodig hebt
 • dingen waar je zonder meer kan

Verwijder de laatste groep.  Geeft de ruimte al meer rust nu?  Nee? Herhaal indien nodig tot je voldoende items hebt verwijderd en zo een mooi en evenwichtig interieur hebt gevonden.

mirror

4.  Slechte verlichting

Een goed en correct verlichte ruimte is de meest belangrijke en ook moeilijkste factor bij interieur inrichtingen.

In de eerste plaats moet een ruimte voldoende daglicht hebben.  Plaats dus zo weinig mogelijk (of niet) meubels, accessoires, te grote gordijnen voor de ramen.  Heeft jouw ruimte niet voldoende daglicht omwille van te kleine ramen?  Plaats dan een spiegel (of meerdere kleine spiegels) dwars aan het raam zodat het licht overal in de ruimte kan weerkaatsen.  Vind je spiegels niet mooi?  Speel dan met decoratie en vazen in metaal die het licht ook weerkaatsen.

mirror vases

Naast natuurlijk daglicht is ook kunstverlichting heel belangrijk.  Elke ruimte heeft meer dan 1 lichtpunt nodig om mooi uit te lichten op donkere dagen of ’s avonds als we TV kijken of lezen, of onze vrienden en familie uitnodigen,…   Denk aan plafondlampen of inbouwspots, opbouwspots, vloerlampen, tafellampen, wandlampen, indirecte verlichting in meubels of in nissen…  Ook de juiste sterkte van de lampen is heel belangrijk:  klaar genoeg om goed te functioneren maar zonder te verblinden.  Een goede oplossing is om dimmers te voorzien waar je het licht moet kunnen temperen.

5.  Eerst de kleur van de muren kiezen en pas later de inrichting van meubels, gordijnen en tapijten

Het is inderdaad veel moeilijker om meubelen, tapijten en gordijnen te matchen bij een reeds nieuw geschilderde muur dan omgekeerd.  Het meest ideale is om reeds voor de uitvoering het hele kleuren en materialen plaatje te kennen.

Kies dus eerst jouw zetels en materialen voor de kasten en vraag of je een stofstaal en materiaalstaal kan meekrijgen.  Ga met deze stalen naar de verfwinkel om het juiste kleurenpallet te zoeken.

Neem meerdere verfstalen mee naar huis en test alles daar uit gedurende 24u vooraleer te starten met schilderen.  Kleuren bij daglicht verschillen immers gigantisch wanneer er kunstlicht op schijnt.

colors

6. Impulsief kopen zonder budget

We zijn allemaal wel ergens geboren impulsieve kopers.  Dit wil niet zeggen dat je dat ene stuk waar je zo op verliefd bent niet mag aankopen, maar bewaar tenminste het kasticket in geval het niet zou passen in je interieur.

Voor je gaat shoppen naar een meubelwinkel kan je best eens goed nadenken over hoe veel je wil spenderen.  Eerst moeten dus de kamers opgemeten worden.  De plaats en afmetingen van het meubilair moet goed gepland worden.

Is je budget beperkt, koop dan niet alles in 1 keer in een goedkopere winkel maar verspreid je aankopen.  Koop het beste en mooiste stuk dat je je vandaag kan veroorloven en schrijf het budget op dat je nog nodig hebt voor de volgende aankopen.  Hiervoor kan je dan sparen.   Ben je zelf handig dan kan je zeker eens rondneuzen in kringloopwinkels of op tweedehands markten om leuke en oude spullen om te toveren naar een modern vintage meubeltje.  Oude leuke stoelen kunnen opnieuw gestoffeerd worden in een stofje dat je zelf kan kiezen.

7. Eentonige inrichting – te weinig variëteit

Als je gaat winkelen bij grote meubelzaken zie je overal eetkamers en woonkamers van dezelfde serie…  hoe eentonig, saai en vooral onpersoonlijk kan een interieur zijn!

Koop niet alles van dezelfde serie.  Meubelen moeten wel bij elkaar passen maar daarom moet nog niet alles op elkaar lijken.  Je wil misschien die look creëren die je gezien hebt in jouw favoriete catalogus, maar dat betekent nog niet dat dat bij jou thuis zo zal lijken…  en dan nog niet te spreken dat iemand uit jouw vriendenkring of familie nu net diezelfde look ook mooi vind en gekocht heeft!!

Vooral als je jouw persoonlijkheid wil uitdrukken en zeker ook wat dimensie en diepte wil creëren ga dan vooral op zoek naar meubels die je echt mooi vindt.  Het is veel belangrijker dat de stofkeuze, kleurkeuze en afmetingen in evenwicht zijn dan de stijl van het meubel.

8.  Verstop je ramen niet!

Een andere veel gemaakte fout is om de gordijnroede of optreksysteem veel te laag te hangen.  Te laag gehangen gordijnen doen het plafond lager lijken en maken de ruimte dus kleiner.  Ook de ramen zelf lijken kleiner en het natuurlijk daglicht wordt meer geblokkeerd.

Gordijnrails en optreksystemen moeten zo hoog mogelijk tegen het plafond gehangen worden om een gevoel van hoogte en breedte op te wekken en zo creëren we een groter ruimtegevoel.

colors3

9. Ophangen van kunstwerken

Je kan letterlijk elke muur in je woning omtoveren tot jouw persoonlijke kunstgalerij.  Iedereen zou een vorm van kunst in hun huis moeten hangen, of het nu een bijzonder olieverf schilderij is of een foto, een kindertekening…  De reden waarom niet veel kunst aan de muren gehangen wordt is omdat ze niet weten hoe je dit nu het best kan doen…

Geen zin om te veel boorgaten opnieuw op te vullen?  Teken de kaders over op papier, knip ze uit en plak de kaders op de muur met schilderstape.  Probeer verschillende opstellingen tot je het gewenste resultaat bekomen hebt.

Gebruik zeker je verbeelding.  Speel met afmetingen, kleuren en texturen.   Maar overdrijf ook niet.  Anders komen we weer bij bovenstaande punten: te veel, te groot, …

wall art

10. Geen eye-catcher hebben

Elke ruimte die je inricht heeft een eye-catcher nodig.  Dit geeft je richting en geeft aan de ruime een functie.  Grotere ruimtes kunnen meerdere blikvangers hebben.

Zoek uit waar jij wil dat de mensen naar kijken als ze de kamer binnenkomen.  Het mag groot zijn en opvallen.

Voorbeelden zijn:  een mooie TV wand, een haardwand, een groot kunstwerk, een piano, een interessant meubelstuk …

Vertrek voor de verdere inrichting altijd vanuit deze blikvanger en bouw daar rond verder..  zo creëer je een goed doordacht, evenwichtig interieur.

 

colors2

 

16Comments
  • Djati/ 15.05.2018Beantwoorden

   Goed om te weten! Kan ik deze fouten in ieder geval niet meer maken.

 • Kyra/ 26.10.2015Beantwoorden

  De piano als eyecatcher! Ben er al zo lang naar op zoek.. En dan het liefst een oud opknappertje. Helaas zijn ze niet allemaal zo betaalbaar dus we zoeken nog even verder 🙂

 • interieurvannu/ 29.03.2016Beantwoorden

  Goede tips. Zelf vind ik het ook altijd zo zonde als er te veel voor de ramen hangt. Zo zonde van de daglicht, wat ook weer goed werkt voor je humeur.

 • Dirk/ 03.05.2016Beantwoorden

  Interessant artikel! Ik ben het helemaal eens met punt 8. Lichtinval is namelijk ontzettend belangrijk. Door het daglicht wordt de ruimte groter en sfeervoller. Mooie gordijnen en de kleur van de wanden spelen hier natuurlijk ook een grote rol in.

 • Liza/ 09.05.2016Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens dat elke ruimte een eye-catcher nodig heeft. Zelf heb ik een schitterende TV aan de wand hangen. De kleur van de wand is wit met een grijs tint (antraciet) kleurige baan. Daardoor knalt de TV er ook gelijk uit. Super leuke tips!

 • Fauteuils.nu/ 19.07.2016Beantwoorden

  Geweldige Tips! Veel mensen hebben echt geen idee wat ze moeten met kleuren en willen vervolgens echt alles in huis kwijt wat ze in de loop der jaren hebben verzameld aan meubels en accessoires. Ook wat betreft inrichten geld een oude regel die stelt dat minder écht meer is. Als je geen beeld kunt scheppen in je hoofd waar je heen wil of wat je weg wil zetten qua sfeer vraag dan om advies en begin niet lukraak, het is zonde van tijd energie en vaak ook geld.

 • Bart/ 24.10.2016Beantwoorden

  Hele goede tips! Vind het zelf ook erg belangrijk dat er veel licht is en ook dat er niet te veel aan de muur hangt. Ik werk namelijk altijd thuis en dan vind ik het fijn dat er niet te veel onnodige meubels/artikelen aanwezig zijn, waar ik afgeleid door kan worden.

 • Margreet/ 25.10.2016Beantwoorden

  Leuk artikel! Ik vind een eye catcher ook altijd belangrijk, alleen valt het me op dat een eye catcher vaak wel prijzig is. Hebben jullie nog tips waar deze ‘betaalbaar’ te verkrijgen zijn? Ik hoor het graag.

 • Nelson/ 20.02.2017Beantwoorden

  Echt grappig, een aantal van de fouten die jij beschrijft zie ik zo vaak terug komen bij kennissen van mij.

 • Emma B/ 22.02.2017Beantwoorden

  Bedankt voor de tips! Kan ik deze fouten in ieder geval niet maken.

 • Isoglas/ 09.08.2017Beantwoorden

  Leuke blog! De fouten zal ik in ieder geval niet meer maken

 • Social Design/ 29.09.2017Beantwoorden

  Handige tips! Dit zijn inderdaad veel voorkomende fouten, je ziet het heel vaak. Het is ook leuk om een bijzonder stuk of accessoire te plaatsen, zoals een Social Dutch Design product.

 • zininshop/ 28.11.2017Beantwoorden

  In plaats van geen eye-catcher hebben, zijn er soms te veel eye-catchers aanwezig in een ruimte. Dit komt erg druk en rommelig over.

 • Birgit van Knoppen/ 15.03.2018Beantwoorden

  Vooral de lampen zijn inderdaad heel belangrijk. Een goede verlichting kraakt of maakt het interieur.

 • Marie de Jonge/ 05.09.2019Beantwoorden

  Ik geloof dat we allemaal weleens de fout hebben gemaakt om te veel spullen in ons huis en woonkamer te zetten. Een eenvoudig interieur zorgt erg voor rust en je hebt niet veel nodig om gezelligheid te creëren. Naast meubels zijn gordijnen ook een goed middel om sfeer te maken.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.